Junioři pod novým trenérem prohráli na ledě Komety Brno

Ve 23. kole DHL extraligy juniorů se pod vedením nového trenéra Zbyňka Mařáka představil Zlín v Brně. Kometě vyšel vstup do zápasu a na branku Nováka ze 2. minuty navázal brzy Kratochvíl. Beranům se sice povedlo snížit na rozdíl jediné branky, ale srovnat se jim už i přes střeleckou převahu nepovedlo.
23.kolo, pá 2.12.2016
Kometa Brno
Zlín
3:1
(2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Novák (Škvrně, Gajarský), 6. Kratochvíl (Hroudný, Furch), 56. Mlynář (Horký, Zábranský) – 34. Fryšara (Procházka, Mikulec). Rozhodčí: Děděk - Kleprlík, Komínek. Vyloučení: 8:1 navíc Váňa (ZLN) 10 min OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 23:35. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Dostál – Trnka, Slabý, Furch, Zábranský, Kabelka, Sedláček – Novák, Havlát, Hasoň, Gajarský, Škvrně, Čejka, Horký, Mlynář, Hroudný, Kratochvíl, Ferda.

Šimonů – Kosorin, Váňa, Procházka, Budil, Padrnos, Gazda, Kolařík – Kotek, Fryšara, Miko, Václavek, Mikulec, Kenša, Karafiát, Bainar, Strmiska, Stiksa, Horváth

Do první třetiny vlétli aktivněji domácí. Již po 48 vteřinách mohl Kometu poslat do vedení Havlát, ale neusměrnil pas Nováka do sítě. První střelcem utkání se tak stal až ve druhé minutě Matěj Novák, který dokázal ujet obraně hostí a svůj forhendový blafák dotáhl do úspěšného konce. Hned z další velké šance se domácím povedlo vytvořit si náskok o dvě branky. Kapitán brněnské Komety Petr Kratochvíl si položil obránce, poté i brankáře a poslal kotouč do sítě. Krátce na to mohl snížit hostující Padrnos, ale netrefil klec Komety. S blížícím se koncem třetiny rostla aktivita hostujícího týmu. Tu mohl korunovat snížením jeden z útočníků Zlína, ale nejprve nepřekonal Dostálův beton a ani jeho obtočení se okolo klece Komety neskončilo brankou. Do kabin se tak po první třetině šlo za stavu 2:0 pro Kometu.

Na začátku druhé třetiny ujel hostující obraně Robert Havlát, ale bekhendem nenašel recept na Šimonů. Vzápětí mohl snížit zlínský Petr Miko, ale místo střely hledal svého spoluhráče. Kometa hrála aktivně, ale ve třicáté minutě zbytečně fauloval Gajarský a musela se bránit přesilovce hostí. To Brňanům nevadilo a i nadále ohrožovali brankáře Zlína. Nejprve posílal v přečíslení puk před brankáře hostí obránce Sedláček, ale nikdo z hráčů v modrobílém jej nedokázal umístit do sítě. O chvíli později zakončoval brejk Michal Furch, ale ani on nevyzrál na brankáře Šimonů. Po této akci zafungovalo pravidlo nedáš, dostaneš! K odraženému puku se na brankovišti dostal hostující Štěpán Fryšara a překonal brněnského gólmana. Zlín mohl dokonce srovnat, ale nedokázal proměnit přesilovku pěti proti třem. Skóre po druhé části tak ukazovalo stav 2:1.

Domácí měli ve třetí třetině za úkol ubránit náskok proti houževnatému soupeři. Velkou šanci měl na začátku třetiny domácí Havlát, ale tomu to dnes opravdu nelepilo a klec Zlína minul. Opravdu velkou příležitost si připsal Radim Ferda, který si položil při svém úniku brankáře, ale zakončit do branky nedokázal. Na druhé straně se pak po individuální akci dostal ke střele Viktor Bainar, ale horní patra Dostálovy branky minul. Kometa hrála na brejky, při jednom z nich se do šance protlačil Havlát, ale opět netrefil svatyni Zlína. O pár vteřin později se mohl podruhé v utkání zapsat mezi střelce Kratochvíl, který dostal po akci Mlynáře puk mezi kruhy, ale kapitán Komety ve své šanci selhal. Brňany to mrzet nemuselo. V šestapadesáté minutě se v podobné situaci objevil právě Tomáš Mlynář a zamířil přesně. Závěr utkání byl v režii Zlína, ten dostal k dispozici přesilovku pět na tři a navíc odvolal brankáře. Drtivý tlak mohl zúročit Václavek, ale nezamířil z bezprostřední blízkosti přesně. Na druhé straně mohl krátce před koncem pojistit výhru Petr Kratochvíl, ale trefil pouze obránce. Zlín už skórovat nedokázal a Kometa si tak připsala tři cenné body.

Ohlasy trenérů

Jan Konečný (HC Kometa Brno): "Musím pochválit kluky za bojovnost a nasazení. Myslím si, že prvních deset minut jsme hráli výborně. Škoda těch vyloučení. V závěru kluci předvedli charakter. Proti Olomouci to bude těžký duel, musíme se na ně dobře připravit a hrát svou hru."

Zbyněk Mařák (PSG Zlín): "Když to vezmeme po třetinách, tak jsme zaspali začátek, časem jsme to srovnali. Nevyužili jsme náš tlak, gól přišel pozdě. Sice jsme na střely vyhráli, ale na to se vítězství neubojuje. Měli jsme smůlu v koncovce."